2016年2月2日火曜日

三宜楼のワインセミナーのワイン Shunparo- Sankirou seminar - Vins/Wines!!!





ふく料理とあわせるのに、今回私たちはエレガントな白ワインのムルソーと、ポムロルとジュヴレ・シャンベルタンのグランクリュ斜面からシルキーなタンニンの熟成赤ワインを選びました。きっと皆さんの口を喜ばせてくれるでしょう。

私たちは最近このワインを試飲しましたが、私に言わせるなら、本当に素晴らしいです。同じワインの2009年と似ているけれど、もう少し緊張感があります。抜栓直後は僅かに還元香があり、私はそれが大好きです。そしてその後ムルソーのアロマです。エレガントで比較的深く、素晴らしい余韻の長さに、酸味、脂肪質といわゆる「ミネラル感」の完璧なバランス。ジャン=フランソワ・ジェルマンは何て上質のワインを作ったんでしょうか。このタイプのスタイルに敏感な方にはきっと忘れられないワインです。

私たちはボルドーのワインは多くは取り扱っていません。本当のところこのワインだけです。このワインは、素晴らしく上質のテロワール上の、ポムロルの昔の(または古典的な)スタイルで完璧に作られています。2003年は大変暑かったにもかかわらず、このワインは繊細に仕上がっています。2002年と2003年のどちらをあわせようかと迷いましたが、今回は2003年をご紹介しようと思います。シルキーなタンニンと複雑で熟成したアロマがあります。こういった味わいは、残念ながらボルドーでは本当に希少になってしまいました。ボルドーのワインはどれも単に「大きな」味わいで、ミネラル感は隠されてしまったか、もしくは無くなってしまっています。このワインは、ポムロルのワインのあるべき姿の味わいだと思います。

エレガントで複雑なジュヴレ・シャンベルタンのプルミエ・クリュのワインです。(畑の区画はグランクリュの斜面にあって、マジ・シャンベルタンのすぐ下です)。生産年の2006年は暖かくタンニンは完璧に熟しています。ピエール・ネジョンのワインはどれも、抽出がとても賢く理に適っていて、「古典的な」スタイル、つまり調和の取れないようなトリックは微塵も感じられません。





To suit fugu dishes, we chose an elegant Meursault wine and mature and silky tannins from Pomerol and côteau des Grand Crus in Gevrey-Chambertin. That should not be bad for your palate really...

Meursault 11 Domaine Henri Germain.
We tasted it recently and it is -- according to me -- just superb. For those who tasted vintage 09, it is similar but with slightly more tension. There is a slight reduction just after opening, which I love. Then Meursault aromas... elegant and rather deep, great length with perfect balance of acidity, fat and "minerality". I claim that JF Germain produces extraordinary fine wines. If one is sensitive to this style of wines then one cannot forget it.

Château Belle-Brise à Pomerol, 03.
We do not sell many Bordeaux wines, actually this is the only one. This is perfectly made Pomerol old (or "classical") style for a very fine terroir. Vintage 03 was very hot but the wine was finely made. We hesitated to serve vintage 02 bur finally decided 03! Silky tannins with complex and elaborate aromas. This has become unfortunately quite unique in the Bordeaux area where wines are usually designed to be just "big" with hidden or lost minerality. What Pomerol should taste like -- according to me, of course.

Gevrey-Chambertin 1er Cru Perrières 06, Domaine Pierre Naigeon
An elegant and complex Gevrey-Chambertin wine from a premier cru parcel (located in the côteau des grand crus just below Mazys). Vintage 06 was warm and tannins are perfectly ripe. As usual with Pierre Naigeon, extractions are wise, the style is "classical" i.e. with no incongruous tricks.

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